fbpx
Kvarterer
SAMSØ

Samsø er på så mange måder et afsindig behageligt og indbydende sted – et fristed for afslapning og nydelse i naturrige og afdæmpede omgivelser. Langs den nordlige del af Samsøs vestkyst strækker store bakke-formationer sig, kun afbrudt af tværgående dybe dale og smeltevandskløfter. Et smukt og betagende landskab, der blev skabt under Weichsel-istiden, der begyndte for ca. 70.000 – 100.000 år siden. Her kan opleves et dyreliv, som ikke forekommer mange andre steder i landet. Den fredelige og rolige stemning med bølgernes skvulpende lyde og naturens behagelige egenskab til at bevirke et afslappende miljø, skaber rammerne for denne forunderlige ø. Samsø.

 

Fakta om Samsø

Samsø er 28 km og fylder 114,26 km2, hvoraf 20% er fredet, imens der er mere end 100 km kystlinje. Ballebjerg er øens højeste punkt med 64 m. 8100 ha af landskabet er dyrket, og vi kender vel alle de berømte Samsøkartofler, der smager af dansk sommer. Netop kartoflerne fra Samsø dyrkes på 800 ha og bær og grøntsager på 600 ha. Om det er de ca. 1800 solskinstimer om året, der skaber de optimale forhold for dyrkning af grøntsager og kartofler, skal jeg ikke udtale mig om, men antallet af solskinstimer er langt over landsgennemsnittet. Det er en af de ting de 3700 indbyggere, der er bosat på øen, kan nyde godt af. De flere solskinstimer, færre frostdage og mindre nedbør medvirker også til et naturområde med ideelle forhold for planter og dyreliv. Langs kysterne kan opleves et rigt fugleliv, imens Kragemosen er hjemsted for øens fredede frøer og tudser. Sjældne planter eksisterer her, og har fundet deres fristed i bakkelandskabet, såsom bakke nellike, gul evighedsblomst, hjorterod og blodrød storkenæb. Udover turismen er landbruget et af de absolut vigtigste erhverv på øen, hvor de tidlige Samsøkartofler og eksklusive hvide asparges er hovedårsagen. Cirka 6% af øens areal dyrkes økologisk, hvor der blandt andet produceres økologiske rødbeder, rødkål og græskar.

 

Fra Nord til Syd

Issehoved er øens nordligste punkt, der hvis man skal sammenligne det med noget, minder om Skagens ”Grenen”. En magisk udsigt til Mols Bjerge og Hjelm. Samsø er fyldt med smukke vandreture i det kurvede terræn, hvor der blandt andet er en skøn Issehoved-rute på 4,5 km. Desuden findes flere forskellige vandreruter der er afmærket rundt om på øen, der giver mulighed for at opleve det bedste af Samsøs natur. Omkring 450 ha. af bakkelandet blev fredet fra 1960, der strækker sig fra Issehoved i nord til Asmindør Hage i syd. Dette medvirker til det enestående landskab der forekommer på Samsø, hvor der undgås unødigt sommerhusbebyggelse og giver mulighed for selvsåede træer med græssende dyr, der giver en uvurderlig idyllisk stemning, der absolut er et af øens særpræg.

 

Et andet særpræg på Samsø, er den idylliske Nordby. Norby blev anlagt i vikingetiden som landsbyfællesskabets fælles areal. Forten blev sidenhen bebygget med charmende gårde i bindingsværk, der stadig står smukt i landsbyens midte. Klokketårnet i Nordby, står som et ikonisk pejlemærke og berømt med sin gule ikoniske farve. Det blev opført i 1857 og er i dag en fredet bygning.

 

Samsø færgen & infrastruktur

Den gode og fremkommelige infrastruktur til og fra øen, gør livet som øboer nemt og bekvemt, imens de mange sommerhusejere kan nyde et hurtigt besøg når der er behov for et frirum fra hverdagens pulserende liv. Der er daglige færgeforbindelser fra Sælvig til Hov i Jylland og fra Ballen til Kalundborg på Sjælland, imens der desuden er en velfungerende flyveplads på øen. Samsøs elforbrug dækkes 100% af vindmøller, hvor 70% af varmen kommer fra vedvarende energikilder. Det gør Samsø 100% Co2 neutral. Samsø er på så mange måder et afsindig behageligt og indbydende sted!