fbpx
Kvarterer
CHRISTIANSHAVN

Tekst: Adam Schnack

Christianshavn er fyldt med charme og indeholder et væld af historie, der har skabt det Christianshavn vi kender i dag. Christianshavn og Holmen er blandt andet kendetegnet ved de hyggelige og intime brostensbelagte gader, de mange skæve huse, der fortæller hver deres historie, de mange maritime husbåde og hyggelige caféer langs kanalen. Christianshavn er på mange måder et fantastisk sted.

Christianshavns Torv er særdeles velbesøgt, og ikke uden grund. På Christianshavns Torv lå kvindefængslet, der startede som et tugt- og børnehus i 1605 oprettet af Christian IV til forældreløse børn. I slutningen af 1920’erne blev bygningen nedlagt og senere kom en beboelsesejendom, med det folkevalgte navn ”Lagkagehuset”, til. Her åbnede bageren Lagkagehuset, netop opkaldt efter ejendommen, der er tegnet af arkitekt Edvard Thomsen.

Lige rundt hjørnet finder man en af de mange intime og brostensbelagte gader, Overgaden Neden Vandet, som bestemt må betegnes som en af de hyggeligste og, ikke bare Christianshavns, men Københavns bedst tænkelige adresser. Disse ejendomme høre blandt Københavns mest eksklusive boliger.

Navnet ’Overgaden Neden Vandet’ skyldes byen førhen var delt i en overby og en nederby, hvor den nedre gade langs kanalen var én af Christianshavns fineste. Netop her finder man vel nok områdets mest fænomenale ejendom, Ankerhuset.

Ankerhuset er en historisk ejendom fra 1756 og blev oprindeligt opført som smedje, siden overdraget som en del af Wildersgade Kaserne (1890), hvor den blev brugt som lagerbygning og siden er Ankerhuset ombygget til erhverv. Ejendommen er nu gennemrenoveret til en ypperlig bolig, hvor et rum af historie og fortællinger om datidens København åbner sig op. Et særdeles elskværdigt sted. Bygningen er naturligvis fredet – Ankerhus er naturligvis et enestående bosted, der er med til at kendetegne det charmerende Christianshavn vi alle holder så meget af. En liebhaverbolig for en sand liebhaver.