fbpx
Arkitektur & Kvarterer
KARTOFFELRÆKKERNE

Kartoffelrækkerne var i tidernes morgen et landbrug dyrket med kartofler og købt af arbejdernes byggeforening. Kartoflerne stod på snorlige rækker, og de dannede baggrund for de nu 480 boliger, der er blevet bygget efterfølgende.

Bygningerne blev opført med inspiration fra arbejdsboligerne opført i England. Afhængig af gaderne findes der takkede gavle og gotiske træk, som prægede tiden, de blev bygget i. Boligernes facader vender ud mod gaden og var oprindeligt bygget med gule mursten samt røde striber, som skulle give et senklassicistisk udtryk. De 11 rækker symboliserer alle sammen betydningsfulde mennesker under tiden. Et eksempel ses ved Voldmestergade. Gaden er opkaldt efter Voldmesteren – datidens gartner, som førte tilsyn med kartoflernes beplantning.

Igennem tiden har der boet mange historiske karakterer i kvarteret, hvor hvert hus var indrettet til 2-3 familier. I dag kendes Kartoffelrækkerne som boliger for de kreative med en-familier og er meget eftertragtede i København.

Kartoffelrækkerne er i dag ejendomme i storbyen med en følelse af fællesskab mellem alle naboer. I dette minisamfund, hvor alle kender hinanden er boligerne perfekte for familier, der vil bo tæt på storbyen og have egen have til børnene. Gaderne imellem rækkerne er stille, dog summende af liv fra legende børn og andre hyggelige aktiviteter.