Tekst: Adam Schnack
København byder på megen inspirerende arkitektur blandt andet fra Barokken, der opstod som stil i Italien. Barokken spejler 1600-tallets religiøse, politiske og videnskabelige omvæltninger. Selve ordet Barok er portugisisk og betyder ”en uregelmæssig perle”, hvilket vidner om de smukke bygninger der pryder København. Barokken kom for alvor til Danmark i forbindelse med enevælden i 1660, der var afgørende for udviklingen af den barokke stil i Danmark. Den barokke stil kan opleves flere steder i København – af dem kan blandt andet nævnes Borgerhuset i København fra 1682, Nybrogade 12 opført i 1732 af Philip de Lange og Nørregade 13 opført i 1734.
Barok er kendetegnet ved en detaljeorienteret, stabilitet og er en frodig, flamboyant stil. Barokstilen giver sig særligt til kende i Danmark ved gavlkviste bygget i facaderne samt symmetrisk opbygning. Arkitekturen var et udspring fra den katolske kirke og var et forsøg på at vise kirkens almægtigende magt med særpræg af overklassen. Det handlede om at overbevise og overvælde sit publikum, men ikke desto mindre også at være dramatisk og fuld af bevægelse og farver.
Charlottenborg Slot er iblandt de første bygninger, der blev bygget i barokkens tid i Danmark. Hvert rum skulle repræsentere en funktion, en status og derfor også en betydning. Det vigtigste rum er placeret ud mod gaden, og det kan ses i facaden – her skulle der ikke være tvivl om, hvilken status man havde.
Frederikskirken, bedre kendt som Marmorkirken, står som en stolt trone i det indre København i Frederiksstaden og er med til at minde os om vores historiske København. Kirken blev indviet i 1894, men selve grundstenen blev allerede lagt i 1749, da Frederik V anlagde Frederiksstaden med Amalienborg. Selve kuppelbygningen er den mest bemærkelsesværdige, der er lavet i en romersk barokstil, inspireret fra Peterskirken. Dette er i særklasse et enestående værk.