fbpx

Nyt fra Schnack # 51

BIG Art

AF Adam Schnack

Udstilling i Kunsthal Charlottenborg

Sammen med TV2 Lorry har jeg været på besøg i Kunsthal Charlottenborg og se den meget inspirerende udstilling Big Art, som er skabt i samarbejde mellem arkitekt Bjarke Ingels og kurateret af Michael Thouber.

Ikke sjældent er det rimeligt at man lige stopper op og vurderer kunstverdenens egne præmisser. Bliver et objekt kunst givet at det er udstillet i en kunsthal? Vel ikke, men alligevel kræver ethvert objekt, lyd og motiv en særlig iagttagelse og eftertænksomhed, når det præsenteres, netop inden for kunstverdenens egne rammer. Og det er måske det som gør denne udstilling så særlig interessant. At hverdagen er blevet flyttet ind i en Kunsthal. Arkitekters møde med kunsten – og så i stor skala. Udstillingen forener nogle af verdens mest anerkendte kunstnere så som Ai Weiwei, Douglas Coupland, Jeppe Hein, Julie Edel Hardenberg, Superflex, Victor Ash m.fl med Bjarke Ingels arkitektur i en 1:1-skala. ”I den skala som de er tiltænkt at blive set i”. Hvad sker der i krydsfeltet mellem kunst og arkitektur?

Udstillingen er en påmindelse om hvor vigtigt det er at vi i vores arkitektur og byplanlægning i det hele taget inddrager kunsten – ikke blot som dekorative objekter, men som meningsskabende og indflydelsesrige grundsætninger. Vores moderne arkitektur efterlader ofte et kæmpe tomrum af kontekstløs nonsens, som i bedste fald fremstår meningsløs, og i værste fald forgrimmer bybilledet. Meget sjældent opleves nytænkende, grænsebrydende og inspirerende nybyggeri, som udvikler vores samtid og sætter stolte mærker ind i fremskrivningen af vores arkitekturhistorie. Måske en eksplicit og ambitiøs inddragelse af kunstens formsprog på kunstens præmisser kan medhjælpe en bevægelse væk fra det trivielle og flytte den moderne arkitektur ind i en ny meningsfuld æra?

Kunsthal Charlottenborgs 1000 kvadratmeter store sydfløj er omdannet til arkitektoniske miljøer, hvor man kan man opleve BIGs kreative samarbejder med i alt 19 samtidskunstnere: A Kassen, Victor Ash, Douglas Coupland, Es Devlin, Shepard Fairey, Peter Funch, Julie Edel Hardenberg, Jeppe Hein, HuskMitNavn, John Kørner, Benoit Maire, Tomás Saraceno, Kaspar Astrup Schröder, Snarkitecture, SUPERFLEX, Martin de Thurah, Lars von Trier, Andrew Zuckerman og en af mine personlige helte Ai Weiwei.

Udstillingen slutter den 13. januar 2019 – ellers se med når udsendelsen sendes på TV2 Lorry.

Billede fra Charlottenborg: https://kunsthalcharlottenborg.dk/da/udstillinger/big-art/

Til top