fbpx

Nyt fra Schnack # 25

Offentlig ejendomsvurdering

AF Adam Schnack

Vi kan hurtigt blive enige om, at den offentlige ejendomsvurdering ikke er det mest sexede ord. Ikke desto mindre, er det en god idé at følge med for den enkelte boligejer på netop dette område. Både på grund af nedenstående nævnte økonomiske forhold, men tilmed fordi reglerne for boligbeskatning blev ændret den 1. januar 2018.

Når man snakker om ejendomsvurdering, er det den offentlige ejendomsvurdering der er tale om. Den offentlige ejendomsvurdering danner grundlag for beregningen af ejendomsskatten, men anvendes også somme tider til beregningen af ejendomsavancebeskatning ved eventuel fortjeneste af salg.

Når man er boligejer, betaler man skat af værdien af sin bolig og grunden ejendommen står på. Der bliver lavet offentlige ejendomsvurderinger for at fastsætte den værdi, der skal betales skat af. Grunden til ændringen af den daværende lovgivning, skyldes de tidligere ejendomsvurderinger ikke har været retvisende nok, hvorfor et flertal i Folketinget i 2017 indgik et boligskatteforlig, der erstatter de hidtidige regler om boligbeskatning.

Det nye system, baserer vurderingen på mange flere oplysninger og data på ejendommene. De yderligere oplysninger og data, er f.eks. størrelsen, hustype, beliggenhed samt udviklingen på boligmarkedet i lokalområdet. På den måde giver det nye system mulighed for bedre og mere præcise ejendomsvurderinger. Dermed ikke sagt, at dette fører til en præcis vurdering, da der altid er en vis usikkerhed ved den offentlige ejendomsvurdering.

Denne usikkerhed vil komme boligejeren til gode ifølge regeringen. Og hvordan vil de så opnå det? Ejendomsvurderingen sættes generelt 20% under vurderingen, hvilket kaldes for forsigtighedsprincippet. De nye vurderinger kommer i 2019, hvor det kan vise sig, at man har betalt for høj skat siden 2011 på baggrund af en for høj vurdering. I sådanne tilfælde vil boligejeren automatisk få penge tilbage. Her er det vigtigt at understrege, at INGEN vil få en skatteregning på baggrund af en for lav ejendomsvurdering.

Til top