fbpx

Dronningens Tværgade 56, 3., 1302 København K

SOLGT

OM BOLIGEN

Elegant fredet herskabslejlighed på 222 m2 i en af Københavns smukke klassicistiske ejendomme - midt i hjertet af den gamle Kongens By, lige ved Kongens Have. Lejlighedens indretning fortolker en moderne boligkomfort i en klassisk arkitektur - og resultatet er en enestående lejlighed med åbenlyse kvaliteter - både i sin æstetik, i sit fortolkningsunivers og ikke mindst i sin boligkomfort.
Indretning: Entré til stor spisestue, hvorfra der er adgang til tre stuer en suite mod Dronningens Tværgade - fra den ene adgang til værelse (med egen indgang). Smagfuldt indrettet køkken og separat afdeling med badeværelse, vaskerum og stort forældresoveværelse.
Dette er en suveræn lejlighed til det pladskrævende par eller familie der ønsker at bo i højloftede og smukke omgivelser midt i byen.
En ejendom fyldt med historie, hvorfor den også er fredet, som en af Københavns arkitekturhistoriske skatte. Fremhævet i et utal af bøger om Københavns kulturarv, som en særlig seværdig, tidstypisk og markant nyklassicistisk ejendom. Historien fortæller også, at bygningerne blev beskudt af englænderne under bombadementet af København, og at en af deres kanonkugler landede i gårdfacaden, hvor den stadig sidder, som et foreviget synligt minde fra denne dramatiske episode.~
~
Uddrag fra bogen "Boligdrømme", skrevet af Adam Schnack (2016)
"
For mange vil Dronningens Tværgade nok mest af alt fremstå som en gennemkørselsvej mellem Bredgade, Store Kongensgade og Borgergade i retning af Kongens Have, men den er mere end det. Netop Dronningens Tværgade samler på en fin måde hele denne del af København og forbinder den gamle Frederiksstaden med den skønne Kongens Have. Specielt om sommeren er der en livlig trafik af alle typer mennesker her. Hotel Phønix har stået stolt på hjørnet til Bredgade i en menneskealder, den velestimerede vinhandler har fyldt kælderen ud med vidunderlige oplevelser i årtier, og i den senere tid er der kommet en del hyggelige restauranter og barer i gaden. Men det er vel egentlig ikke specielt handelslivet - og slet ikke nattelivet - som skaber gadens særlige stemning. Det er følelsen af fremdrift og bevægelighed, og ikke mindst at der her er alverdens forskellige slags mennesker - alle på vej. Dronningens Tværgade er også beriget ved sin meget elegante arkitektur, der tillader lejligheder i alle størrelser. Enkelte steder er gadens oprindelige baghuse bevaret som skønne kulturskatte, der vidner om en driftig by i en rivende udvikling.
Fra urtehave til fornemt boligkvarter
Den store brand, der hærgede København i 1795, forårsagede, at tusindvis af mennesker blev hjemløse. Nogle bygninger kunne genoprettes, men størstedelen af de medtagne bygninger skulle nedrives. Nye områder blev udmatrikuleret, hvilket blandt andet gjorde sig gældende for det i dag meget mondæne område mellem Kongens Have og Store Kongensgade. Christian VII udstykkede en anseelig del af Rosenborg Have, således at der kunne opføres eksklusive lejlighedsbyggerier til det københavnske borgerskab. Således blev stregerne sat med Kronprinsessegade, Adelgade og Borgergade, som alle løber parallelt med hinanden, centralt brudt af den majestætiske Dronningens Tværgade, der kobler Bredgade med Kongens Have ? Odd Fellow Palæet med Rosenborg.
Tidens toneangivende arkitekter blev hyret som rådgivere for de magtfulde bygherrer, der i et kapløb med tiden opførte det ene fashionable byggeri efter det andet. Eksempelvis er de seks ejendomme tættest på Kongens Have opført af bygmester Bloms Enke og Sønner, som nøje blev udvalgt til at formgive bygningsværker, som byen kunne være stolte af. De seks bygninger udgør tilsammen udmundingen af Dronningens Tværgade mod Kronprinsessegade, hvilket tydeligt kan spores i deres korresponderende arkitektoniske stil, der i tråd med tidens klassicistiske formsprog udmærker sig som faneførende eksponent for en arkitektonisk enkelhed, der siden hen er blevet ikonisk for København.
Dronningens Tværgade har alle dage været regnet for én af de ypperste og bedst beliggende adresser i København. Gadens mange palæer, brydningen igennem indre by og gadens sublime 3-etagers patricierhuse, opført i perioden 1793-1800, er alle skoleeksempler på tidens fashionable arkitektoniske formsprog, der behændigt mestrede bevægelsen fra barokken til klassicismen. Der hersker en særlig international stemning i denne gade. Skellet mellem folket, de borgerlige og de kongelige bliver brudt op her. Gadens navn er da også opkaldt efter dronning Sophie Amalie (1628-1685), der var gift med Frederik III (1609-1670).
Den klassicistiske arkitektur er altoverskyggende i gadebilledet. Måske derfor minder netop dette sted mig så meget om Paris. Lige linjer, symmetri og en ærefuld korrespondance i bygningernes facader - kun brudt af Kay Fisker og Eske Kristensens moderne boligbyggeri rundt om den plads, hvor Adelgade skærer igennem. I øvrigt meget symbolsk, at arkitekternes oprindelige inspiration til byggeriet var den magiske Place des Vosges i Paris, hvor alle fire sider rundt om pladsen er inddelt i enkelthuse med hver sit afvalmede tag. Deres ambitiøse projekt blev dog aldrig realiseret, men det færdige resultat kan såvel arkitekterne som København alligevel være ganske stolte af.
"
~

OPLYSNINGER OM BOLIGEN
KONTANT SOLGT
EJERUDGIFT /MD SOLGT
BOLIGAREAL 222 m2
VÆRELSER 8
ENERGIMÆRKE
EJENDOMSTYPE EJERLEJLIGHED
BYGGEÅR/OMBYGGET 1808