fbpx
Presse
HAN GIK FRA AT SKÆRE LAKS I FISKEBUTIK TIL AT SÆLGE BOLIGER TIL TOCIFREDE MILLIONBELØB

Tekst: Nanna Nagy
Medie: TV2 livsstil

Han gik fra at skære laks i fiskebutik til at sælge boliger til tocifrede millionbeløb

Adam Schnack måtte tage sit arbejdsliv op til revision efter finanskrisen.

Adam Schnack er liebhavermægler i den absolutte topklasse. Han sælger boliger til to- og endda trecifrede millionbeløb, går i skræddersyet tøj og er barn af gamle penge.

Men vejen til at blive en af Danmarks bedst kendte liebhavermæglere har ikke været lige. Under finanskrisen gik Adam Schnack konkurs med det meste af det, han havde bygget op og måtte som 34-årig begynde helt forfra. Det fortæller han om i forbindelse med den nye sæson af 'Vandkant til salg', hvor han sammen med et hold af andre mæglere fra hele landet sælger de mest spændende boliger langs Danmarks kyster.

Ikke en stor del af boliger er liebhaver

Ifølge ordbogen er en liebhaver en "person, der holder af at eje en bestemt (slags) ting og er villig til at betale en stor sum penge derfor". Og leder man efter såkaldte liebhaverboliger, er priserne da også oftest tocifrede.

Men liebhaverboliger udgør kun en lille del af boligmarkedet i Danmark.

Ifølge Boliga blev der i 2023 sammenlagt solgt 1460 boliger boliger med et prisskilt på 10 millioner eller derover, og 256 boliger til over 20 millioner. Til sammenligning blev der solgt 59.486 boliger til under 10 millioner.

Men selvom at der ikke bliver solgt voldsomt mange af de helt dyre boliger, så findes der en del mæglere, der ligesom Adam Schnack slår sig op på at sælge liebhaverboliger. Af de mest kendte kan nævnes Ivan Eltoft, Lilienhoff, Elbæks, Claus Borg og Heilesen og Pernille Sams.

Strandvejen

Adam Schnack er en af de mest kendte liebhavermæglere i Danmark. Han ankommer til tiden til interviewet og hilser på tjenerne på den hippe Københavnercafe med et familiært nik. Han er iført en gul, fintstrikket sweater, som ikke har en eneste fold eller rynke. Når han taler, smiler han en smule samtidig, og han bruger orderne "æstetisk" og "sanseligt" i mange forskellige sammenhænge. I særdeleshed når han omtaler sit erhverv.

Adam Schnack er født i Hellerup ind i et hjem, som moren og faren havde fået i bryllupsgave af Adams mormor, der ifølge Adam var datidens helt store liebhavermægler. - Det var et dejligt hjem, meget varmt og levende. Meget temperament, kunst, litteratur og akademika. Og meget flamboyant på alle mulige måder, siger Adam Schnack. Døren var altid ulåst. Så folk kom og gik bare. Man vidste aldrig, hvem der spiste med om aftenen, eller hvem der var der, når man vågnede om morgenen.

I dag er hele Hellerup et kostbart sted at bo, men ifølge Adam Schnack var det dengang i højere grad Strandvejen og kystvejene, som var særligt fine. Den anden del var mere divers. Adam og hans forældre boede ved Strandvejen. 

Sushi og god ost

Adam Schnacks far døde af kræft i 1991, da Adam var 16 år gammel. Det ændrede hele familiedynamikken. Adam og hans to ældre brødre blev mere rodløse og flyttede tidligt hjemmefra.

På det tidspunkt begyndte Adam at interessere sig for at lave mad. Han havde altid lavet mad med sin far i køkkenet, men i sine sene teenageår blev interessen til et studiejob, som han selv byggede op løbende med sin uddannelse på CBS.

Adam blev uddannet cand.merc. (phil.) som 25-årig, men efter endt uddannelse valgte han at fortsætte i den cateringvirksomhed, som han havde bygget op sammen med to venner. Og op igennem tyverne gik det godt. - Det var en sindsyg fed tid, hvor der virkelig var gang i den. Vi havde intet at miste, vi skulle bare holde os selv i live og betale vores regninger. Det var magisk, siger han.

De investerede først i et stort lokale i Hellerup, hvor de lavede catering fra, og sidenhen udvidede de med en delikatessebutik og en fiskebutik på Jægersborg Allé. Særligt fiskebutikken fik en plads i unge Adams hjerte, og han kom et par måneder i lære hos den fiskehandler, som solgte dem butikken.

Adam Schnack og hans partnere havde på det tidspunkt 20 ansatte, og det kørte for dem.

Efter to år åbnede de en delikasseforretning mere luksusvarer som sushi og god ost på Christianshavns Torv. Det var lige inden Adam Schnacks 30-årsfødselsdag.

Finanskrisen ramte

Men så skete der to ting. En af Adams brødre døde, og finanskrisen ramte umiddelbart efter.

Det rystede Adam Schnack både følelsesmæssigt og forretningsmæssigt. Hans bror havde haft en enorm betydning for ham og været en af dem, han kunne holde fast i efter sin fars død. Og han havde været en vigtig del af Adam og vennernes forretning.

Så da han døde, ramlede det hele. - Vi var ikke dygtige nok til at navigere i finanskrisen, og vi endte med at gå konkurs med to forretninger, og jeg kunne kun lige akkurat købe fiskeforretningen fri, siger Adam Schnack.

Ødelagt efter sin brors alt for tidlige død og med flere konkurser bag sig stod 32-årige Adam Schnack nu hver dag i sin fiskebutik og skar røget laks ud til borgerne i Nordsjælland.

"Det gik for alvor gik op for mig, at livet er sårbart"

Og den hverdag tog glæden fra ham, fortæller han. - Det var ikke det, jeg ville. Jeg var jo i gang med et væksteventyr med totalt meget sus i maven og energi og adrenalin, og nu stod jeg i overlevelsesmode i en fiskeforretning.

Efter to år, hvor han havde stået fra morgen til aften i fiskebutikken, døde Adam Schnacks mor. Det blev vendepunktet for ham, for det understregede, at han ikke var det sted i sit liv, hvor han ville være. - Det gik for alvor gik op for mig, at livet er sårbart – og på lånt tid. Så jeg begyndte at tænke mere over, hvad mine virkelige livsdrømme var, og hvad der i virkeligheden gav mig ild i øjnene, siger han.

Så han traf en omvæltende beslutning. Han sagde til sin partner i firmaet, at han ikke ville være med mere. Med egne ord forlod han sit hidtidige livsværk "uden andet end symbolsk kompensation" eller nogen plan.

Han stoppede i fiskebutikken og stod nu godt inde i sit voksenliv og skulle som 34-årig finde ud af, hvad han så skulle.

Uopfordret ansøgning

Adam Schnack ville gerne arbejde med ledelse, være inspirerende for andre og arbejde med salg.

Hans ven – der var ejendomsmægler – foreslog, at Adam kunne skabe sin egen stilling, så han kun arbejdede med salg, og så måtte nogle andre arbejde med papirdelen af faget. Og det fangede ham.

Han besluttede sig for at ville sælge boliger i den absolutte højeste prisklasse, så han kontaktede tre liebhavermæglere med uopfordret ansøgning om at blive salgselev. Ejendomsmægler Ivan Eltoft endte med at tage Adam Schnack ind.

Adam var ejendomsmægler hos Ivan Eltoft fra 2011 og 5 år frem, hvor han løbende gik fra at være elev med en symbolsk indtægt til at blive partner i virksomheden, men da der i 2016 kom interne ændringer hos Ivan Eltoft, valgte Adam Schnack at sige op.

Han ville gerne starte sit eget.

Liebhaverboliger

Adam Schnack sendte en pressemeddelelse ud, og flere landsdækkende aviser skrev om hans nye forretning.

På den baggrund fik han sin første kunde: Et par fra Frederiksberg bad ham komme ud for at se deres bolig sammen med mæglere fra andre firmaer, og de endte med at vælge Adam Schnack til at sælge den. Efter en måned kunne han sætte solgtskiltet uden for palæet, der røg til 15,5 millioner kroner.

- Det var ikke, fordi det regnede ned i min turban med boliger derefter, men jeg fik relativt hurtigt en håndfuld ejendomme til salg, siger han.

I foråret 2017 – et halvt år efter opstart – kunne han sige, at han havde en forretning som løb rundt.

I dag er der udover Adam Schnack ni ansatte i hans virksomhed, og de sælger boliger, der koster fra 2 til 72 millioner kroner.

Hvis du vil se nogle af de boliger, som Adam Schnack og hans hold sælger, kan du se 'Vandkant til salg' på TV 2 Fri tirsdag klokken 20.40 eller på TV 2 Play.