fbpx
Artikler
GRØNDALSVEJ - HUSENE FRA RØDBYHAVN

Tekst: Adam Schnack

I 1901 udstykkede man dele af jordlodderne fra den gamle gård Grøndal. Området udgør i dag den nordlige del af Fuglebakkekvarteret på Frederiksberg, og denne vej adopterede gårdens navn. Vejen udmærker sig ved at være nabo til den naturskønne Grøndalsparken – og derved også som værende ét af de få steder i byen, hvor man dagligt oplever nærheden af et grønt rekreativt område.

Historien om de ejendomme, som er beliggende på Grøndalsvej nr. 12-20 og 36-44, er ret interessant, idet husene oprindeligt blev opført som en del af Rødbyhavn i 1912.

Havnen og det omkringliggende område blev hurtigt særdeles kapitalstærk, fortrinsvis grundet distribution af materiel til 1. Verdenskrig, et nyt jernskibsværft anlagt i 1916 og de afledte effekter af havnens strategiske placering i forhold til landets handelsliv i øvrigt. Værftet og den tilknyttede industri, infrastruktur og forplejning fordrede en enorm tilstrømning af arbejdskraft, og deraf opstod et hastigt stigende behov for boliger i området. Således blev de 10 toetagers ejendomme med hver fire lejligheder bygget, som en del af den omkringliggende boligmasse i Rødbyhavn.

Tiderne skiftede, og behovet for havnen som produktionssted blev mindre og mindre i takt med, at nationaløkonomien blev mere og mere presset. Endelig lukkede værftet i 1924, hvilket resulterede i, at arbejderne fraflyttede byen, og hurtigt stod de nyopførte beboelsesbygninger tomme. Rødbyhavn gik i stå, alt stod øde hen, og bebyggelsen blev udbudt til nedrivning for symbolske beløb. En visionær og driftig entreprenør så for sig, hvordan disse vidunderlige bygninger kunne gennemleve en renæssance. Han købte dem alle, og hurtigt blev disse 10 bygninger genopført på de bedst beliggende grundstykker på Grøndalsvej. Vejen er siden hen blevet beplantet med kønne allé-træer og fremtræder i dag som en af Frederiksbergs skønneste, mest børnevenlige og naturskønne oaser.

Boligerne er igennem tiden blevet renoveret i alle tænkelige retninger, men deres ydre er kategoriseret som bevaringsværdigt af Frederiksberg Kommune, hvilket i overvejende grad har sikret, at bygningerne består originale i deres udseende.