Ugens Schnack #21

Gaja

AF Adam Schnack

For mig er noget af det mest motiverende at blive inspireret af personer, som er ud over det sædvanlige er dygtige til det de laver. Deres ofte kompromisløse tilgang til verden kan være en driver for deres omverden og ikke mindre interessant når deres arbejdsfelt rimer på ens egne interesser. Igennem adskillige år har jeg gået meget op i vin og haft nogle eksorbitante vinoplevelser, som har åbnet nogle helt særlige facetter op ad livet. Og så længe jeg husker har en af mine helt store helte været den italienske vinmager Angelo Gaja (f. 1940). Han overtog som tyveårig ledelsen af det legendariske vinhus Gaja, der siden 2. Verdenskrig var anført af hans korpulente far, Giovanni Gaja. Familiedynastiet fra 1859 har alle dage været ikon for ypperlig vinproduktion, og familiens værdier har igennem fire generationer været rodfæstet i en inderlig respekt for en perfektioneret fuldkommenhed.

Vi er tilbage sidst i 1960’erne, hvor Angelo Gaja overtager ledelsen af selskabet. Med sin karismatiske personlighed, utrættelig stræben efter det ultimative og sans for det dekadente, formår Angelo Gaja at gennemføre en så radikal forvandling af vinfirmaets rangering, at Gaja ikke alene bliver en italiensk nationalstolthed, men på globalt plan løfter han i en kraftbevægelse italiensk vin til et hidtil ukendt niveau. Et ganske naturligt generationsskifte, der finder sted i en lokal familievirksomhed i Barbaresco, ændrer ikke bare hele vinverdenens forståelse af, hvad Italiens nordvestlige vinregion Barbaresco kan præstere, men kaster glans over Italien som vinproducerende land på verdensmarkedet.

Angelo Gaja er uddannet fra den økologiske skole i sin fødeby Alba i Piemonte og i Montpellier i Languedoc-Roussillon-regionen i Sydfrankrig. I årevis foretog han studieture til velrenoverede vinproducenter, navnlig i Bordeaux. Og ikke uden grund. Hos de store vinhuse i Bordeaux er der tradition for at fremelske tanninrige, kraftfulde vine med en velafbalanceret mørk frugt og et lagringspotentiale, der over tid kan berige vinen med et liv og nogle underfundige smagsnuancer, der har været ganske utydelige i vinens unge år. Vinenes maskerede noter vil med tiden træde i karakter – som fine rynker i en aldrende persons ansigtstræk – og berige os med inderlighed og facetter af personlighed.

Piemonte-regionen har traditionelt set været kendt for dyrkning og vinificering af Nebbiolo-druen, som entydigt definerer hæderkronede vinklassikere som Barolo og Barbaresco. Det gjaldt også for vinhuset Gaja, indtil Angelo Gaja sidst i 1970’erne beordrede store dele af sine gamle Nebbiolo-vinstokke erstattet af franske Cabernet Sauvignon-druer. Som et lyn gennem Piemontes lavthængende tåge splittede han vinverdenen. En træfsikker beslutning, der siden har dannet baggrund for endeløse politiske og økologiske debatter om vindyrkning, jordbundsforhold, tradition, ånd og piemontesisk ære.

Umiddelbart skulle man ikke tro, at dette kunne give anledning til det store postyr, men det vakte opstandelse i den konservative vinverden – et miljø med nogle traditioner, Angelo Gaja om nogen havde overtaget stafetten fra. Inspirationen kom fra Bordeaux, ganske som han også straks efter sin overtagelse af selskabets ledelse i slutningen af 1960’erne begyndte at fadlagre sin vin på franske barriques (225 liters egetræsfade). En metode, der tilfører vinen betragteligt mere tannin og syre end de meget store fade, som normalt bliver anvendt i Piemonte-regionen. Måske var det netop det, at han blandede blod med ærkerivalen, der fik sindene i kog, måske var det blot forandringens uforudsigelighed? Utvetydigt står det dog i dag klart, at Angelo Gaja er arkitekten bag en epokegørende forskydning af den øverste bar for kvalitet, ambitioner og fremdrift i vinverdenen.

Angelo Gaja har aldrig været sen til at iscenesætte, hverken sig selv eller sin vilje og evne til at skabe radikale forandringer. Således gik det også til, at han hævet over det stolte piemontesiske klassifikationssystem deklassificerede hele sin produktion af de fornemme enkeltmarksvine fra såvel Barolo DOCG som Barbareco DOCG til Nebbiolo Langhe DOC. Et greb, der tillod 15 % andre druer i vinen end den meget kraftfulde og robuste Nebbiolo. ”Darmagi!” (”sikken en skam”), sagde faderen, hvilket senere – som en fin hilsen til faderen – blev navnet på Gajas Cabernet Sauvignon-baserede vin.

Et generationsskifte havde manifesteret sig, og vinhusets stolte traditioner blev udfordret af den moderne skole, der siden hen skulle vise sig at være pioner for et nyt paradigme. Ingen veje lå øde, og den hellige gral blev hurtigt vogtet særdeles pragmatisk. Men stadig den dag i dag gøres ethvert skridt i inderlig respekt for den arv, som i sin tid muliggjorde dette eventyr, hvor magi, ambitioner og overnaturlige kræfter ophæver afstanden mellem fiktion og virkelighed – et eventyr, der stadig skriver nye kapitler.

 

Angelo GAJA's ejendomme i dag: Piemonte GAJA, Barbaresco: 101 hektar, hvoraf de 88 hektar er beplantede med vin (2/3 Nebbiolo).
Her kommer bl.a. GAJA’s Barbaresco DOCG fra, men også enkeltmarksvinene Sori San Lorenzo (1967), Sori Tildin (1970) og Costa Russi (1978) (alle tre Langhe Nebbiolo DOC) samt Darmagi (1982) (Langhe DOC, Cabernet Sauvignon). Desuden GAJA’s hvidvine Rossj-Bass og Gaia & Rey (1983) (begge Langhe DOC, Chardonnay) samt Alteni di Brassica (Langhe DOC, Sauvignon Blanc); også Sito Moresco (Langhe DOC, 85 % Nebbiolo, Barbera og Merlot), Sitorey (Langhe DOC Barbera). Gromis, La Morra (Barolo området): 4 hektar (Nebbiolo) producerer druer til Barolo Gromis (DOCG) og Sperss (Langhe Nebbiolo DOC). ToscanaPieve Santa Restituta, Montalcino: 16 hektar (Sangiovese);
leverer druer til Rennina og Sugarille (begge Brunello di Montalcino DOCG) samt Sangiovese-druer til Promis, som aftappes på Ca’ Marcanda.
Ca’ Marcanda, Castagneto Carducci: 80 hektar, hvoraf de 60 hektar blev beplantet med vin i 1996, hovedsageligt med Cabernet Sauvignon og Merlot, men også med Cabernet Franc og Syrah.
Her kommer vinene Magari (Toscana IGT, første årgang 1999), Camarcanda (Bolgheri DOC, første årgang 2000) og Promis (Toscana IGT, her indgår også 10 % Sangiovese fra Pieve Santa Restituta).

De fleste hjemmesider bruger cookies - og det gør vores også. De fortæller os, hvordan hjemmesiden bliver brugt, så vi kan give dig den bedste oplevelse, når du besøger vores hjemmeside. Du accepterer vores cookies, når du klikker OK.